Begin augustus speelt violist Jeroen Dupont (winnaar Nationaal Vioolconcours “Oskar Back” 2007) twee viool-solorecitals op verschillende locaties in Noord-Holland.

Op het programma staat de Partita nr. 2 in d-klein voor viool solo van Johann Sebastian Bach met de beroemde Chaconne, vaak genoemd als de mooiste compositie voor vioolsolo. Hierna vertolkt Dupont de Sonate nr. 2 van de Waalse componist Eugène Ysaÿe, opgedragen aan de Franse vioolvirtuoos Jacques Thibaud met de Partita nr. 3 voor vioolsolo van Bach en het Dies Irae, het gregroriaanse gezang uit de katholieke dodenmis als inspiratiebron. Dan volgt een licht en rapsodisch werk van Fritz Kreisler: Recitativo und Scherzo-Caprice. Tot slot speelt Dupont de beroemde Capriccio nr. 24 voor viool solo van Niccolò Paganini.

Onlangs bracht Dupont een solorecital in de Waalse Kerk te Amsterdam ten gehore waar in het bijzonder zijn interpretatie van de muziek van Ysaÿe werd geprezen door Wenneke Savenije in muziektijdschrift De Nieuwe Muze: “Nu getuigde zijn gepassioneerde vioolspel, méér nog dan in de ontzagwekkende noten van Bach, van een innerlijke urgentie en noodzakelijke gedrevenheid die tijdens de gedwongen thuisisolatie van de afgelopen maanden nog eens extra diep in Duponts innerlijk wortel had geschoten.”

Data & locaties:

ZATERDAG 8 AUGUSTUS 20:00 uur – DORPSKERK, DURGERDAM

ZONDAG 9 AUGUSTUS 14:00 uur, een tweede concert om 16:00 uur – ST. JANSKERK, HAARLEM

Duur van het concert: ca. 60 min. zonder pauze.
Entree: gratis, na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. de vioolsolist en de kerk.
Verplicht reserveren via: info@jeroendupont.nl

I.v.m. COVID-19 wordt bij deze concerten een beperkt aantal bezoekers toegelaten. Geef bij de reservering aan of u een aparte plaats wenst of naast een partner/huisgenoot geplaatst wilt worden. Voorafgaand wordt geïnformeerd naar de gezondheidstoestand; mensen die hoesten, koorts hebben of andere ziektesymptomen vertonen worden verzocht thuis te blijven en zullen toegang worden ontzegd. Gelieve voor ieders veiligheid tijdens en rondom het concert altijd 1,5 meter afstand in acht te nemen.

ARCHIEF

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 11 juli om 20u30 geeft violist Jeroen Dupont (winnaar Nationaal Vioolconcours “Oskar Back”) een solorecital in de Waalse Kerk te Breda.

Onlangs bracht Dupont een solorecital in de Waalse Kerk te Amsterdam ten gehore waar zijn interpretatie van de muziek van Ysaÿe werd geprezen door Wenneke Savenije in muziektijdschrift De Nieuwe Muze: Nu getuigde zijn gepassioneerde vioolspel, méér nog dan in de ontzagwekkende noten van Bach, van een innerlijke urgentie en noodzakelijke gedrevenheid die tijdens de gedwongen thuisisolatie van de afgelopen maanden nog eens extra diep in Duponts innerlijk wortel had geschoten.

Dupont opent het concert met Austrian Imperial Hymne “Gott, erhalte Franz den Kaiser”, het keizerlijke Oosterijkse volkslied gecomponeerd door Joseph Haydn in een vioolsolo arrangement van Fritz Kreisler. Hierna volgt Partita No.3 in E-groot van Johann Sebasitian Bach waarin de toon wordt gezet in de feestelijke Preludium waarna een serie van verschillende dansen volgt. Dan de Sonate No. 1 in g-klein van Eugène Ysaÿe, opgedragen aan de Hongaarse violist Joseph Szigeti, de Capricci No.1 – 6 van Niccolò Paganini en tot slot een licht en rapsodisch werk van Fritz Kreisler: Recitativo und Scherzo-Caprice.

Duur van het concert: ca. 60 min. zonder pauze.
Entree: € 2,50, goed voor 1 koffie/thee voorafgaand aan het concert. Na afloop wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd t.b.v. de vioolsolist.
Reserveren via: info@jeroendupont.nl

I.v.m. COVID-19 worden bij dit concert maximaal 30/40 bezoekers toegelaten. Geef bij de reservering aan of u een aparte plaats wenst of naast een partner/huisgenoot geplaatst wilt worden. Voorafgaand wordt geïnformeerd naar de gezondheidstoestand; mensen die hoesten, koorts hebben of andere ziektesymptomen vertonen worden verzocht thuis te blijven en zullen toegang worden ontzegd. Gelieve voor ieders veiligheid tijdens en rondom het concert altijd 1,5 meter afstand in acht te nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupont speelt meesterwerken voor viool in De Waalse Kerk in Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

Eindelijk, het is weer geoorloofd voor een klein publiek levende muziek ten gehore te brengen! Om dit te vieren geeft violist Jeroen Dupont (winnaar Oskar Back-Vioolconcours 2007) een concert op zaterdag 6 juni om 20:15 uur in De Waalse Kerk in Amsterdam. Op het programma staan violistisch uitdagende, virtuoze werken met composities uit de barok en moderne werken uit de vorige eeuw.

Sei solo (met de ondertitel) per violino senza basso accompagnato schreef Johann Sebastian Bach op het titelblad van de sonates en partitas voor viool solo (gecomponeerd omstreeks 1720), wat men grofweg zou kunnen vertalen als Zes soli voor viool zonder begeleidende bas. De letterlijke betekenis van sei solo is echter: je bent alleen. Door het gebruik van rijke akkoorden zocht Bach naar de polyfone grenzen van de viool, met als hoogtepunt een vierstemmige fuga. Ongeveer 200 jaar later, in 1923, componeerde de Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe zes vioolsonates geïnspireerd op de sonates van Bach, gecombineerd met de virtuoze vernieuwingen van de caprices van Nicolò Paganini (gecomponeerd omstreeks 1820). In dit concert vertolkt Jeroen Dupont diverse sonates en caprices uit deze drie meesterwerken voor de viool.

Daarna speelt Jeroen het Capriccio voor viool met begeleiding van twee elektromagnetische klanksporen van de Nederlandse componist Henk Badings; een baanbrekende compositie geschreven omstreeks 1959. Deze compositie bracht Jeroen veelvuldig ten gehore, waaronder in 2019 in de Kleine Zaal van het Concertgebouw. Tot slot speelt Jeroen het Élégie van Igor Stravinsky, origineel gecomponeerd voor altviool een bijzondere, intieme en verstilde tweestemmige compositie.

PROGRAMMA

Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Sonate voor viool solo nr. 1 in g-klein, BWV 1001

 • Adagio
 • Fuga
 • Siciliana
 • Presto

Eugène Ysaÿe (1858-1931)
Sonate voor viool solo nr. 2, Op. 27 “Jacques Thibaud”

 • Obsession – Prelude: Poco vivace
 • Malinconia – Poco lento
 • Danse des ombres – Sarabande (Lento)
 • Les Furies – Allegro furioso

Nicolò Paganini (1782-1840)
Uit 24 Capricci voor viool solo, Op. 1

 • Nr. 11
 • Nr. 5

Eugène Ysaÿe (1858-1931)
Sonate voor viool solo nr. 3, Op. 27 “George Enescu”

 • “Ballade”

Henk Badings (1907-1987)

 • Capriccio voor viool en elektronica

Igor Stravinsky (1882-1971)

 • Élégie